Model realizacije pa tender

Bez autora
Sep 04 2011

Javni poziv turističku valorizaciju ulcinjske Velike plaže i ostrva Ada Bojana biće objavljen nakon što se definiše model realizacije tih projekata i pripremi tenderska dokumantacija. Model realizacije projekata treba da odobri nova tenderska komisija, koja će biti formirana u narednom periodu. Projekte Velika plaža i Ada Bojana moguće, između ostalog, realizovati kroz dugoročni zakup državnog zemljišta, koje bi bilo dato u zakup na najviše 90 godina sa mogućnošću produženja. Raspoloživost zemljišta u privatnom vlasništvu će, naravno, zavisiti od aranžmana sklopljenih između privatnih vlasnika, investitora i projektne kompanije, uz pomoć Vlade. Prethodni tenderi za pokazivanje interesovanja za turističku valorizaciju Velike plaže i Ade Bojana poništeni su u oktobru 2009. godine, nakon što u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda. Poziv za prijavljivanje interesovanja za razvoj kompleksa i dugoročni zakup Velike plaže raspisan je krajem marta 2009. godine, a istog dana je objavljen i oglas za zakup Ade Bojana, na 90 godina, sa obavezom izgradnje i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Model realizacije pa tenderJavni poziv turističku valorizaciju ulcinjske Velike plaže i ostrva Ada Bojana biće objavljen nakon što se definiše model realizacije tih projekata i pripremi tenderska dokumantacija, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Oni su agenciji Mina-business kazali da model realizacije projekata treba da odobri nova tenderska komisija, koja će biti formirana u narednom periodu.

Iz Ministarstva su naveli i da je projekte Velika plaža i Ada Bojana moguće, između ostalog, realizovati kroz dugoročni zakup državnog zemljišta, koje bi bilo dato u zakup na najviše 90 godina sa mogućnošću produženja.

"Raspoloživost zemljišta u privatnom vlasništvu će, naravno, zavisiti od aranžmana sklopljenih između privatnih vlasnika, investitora i projektne kompanije, uz pomoć Vlade", objasnili su iz Ministarstva.

Prethodni tenderi za pokazivanje interesovanja za turističku valorizaciju Velike plaže i Ade Bojana poništeni su u oktobru 2009. godine, nakon što u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda. Poziv za prijavljivanje interesovanja za razvoj kompleksa i dugoročni zakup Velike plaže raspisan je krajem marta 2009. godine, a istog dana je objavljen i oglas za zakup Ade Bojana, na 90 godina, sa obavezom izgradnje i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Rokovi za prijavu učešća na tenderima produžavani su dva puta, a pravo učešća su imale kompanije ili konzorcijumi koji otkupe tendersku dokumentaciju, potpišu izjavu o povjerljivosti i dostave milion eura vrijednu garanciju, u obliku bezuslovne bankarske garancije naplative na prvi poziv i izdate od renomirane međunarodne banke, ili u obliku depozita.

Iz resornog Ministarstva kazali su da su analiza tržišta, ekonomski i lokalni uslovi, iskustva prethodnih tendera, kao i ciljevi projekta Velika plaža doveli do inicijalnog zaključka da bi njegova realizacija kroz eventualno manje cjeline, uz fokus na srednji-viši dio tržišta, sa uravnoteženom kombinacijom turističkih i rezidencijalnih komponentni, imao najveći potencijal da privuče investitore.

"Naravno, Vlada će, prije objavljivanja tendera, intenzivno raditi na pitanjima upravljanja projektom, definisanja objedinjenog programa i infrastrukture, ažuriranja postojeće planske dokumentacije i definisanja programa stimulativnih mjera i kriterijuma za izbor", saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da gradnja kompleksa na Velikoj plaži i Adi Bojani podrazumijevaju modernizaciju i proširenje postojeće infrastrukture, kao i pratećih sadržaja. Tu se, kako su dodali, prije svega misli na unaprijeđivanje sistema za snabdijevanje električnom energijom, vodosnabdijevanje, tretman čvrstog otpada, upravljanje otpadnim vodama, sistem javne rasvjete, izgradnju novih drumskih i morskih puteva i mostova, što je od neprocjenjive važnosti za poboljšanje kvaliteta života stanovništva.

"Izgradnjom objekata za pružanje rezidencijalnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih potrebnih usluga posjetiocima kompleksa i stanovnicima Opštine, otvaraju se nova radna mjesta, čime bi se povećao životni standard građana na održiv i dugoročan način", naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali i da bi se, u cilju kvalitetnijeg i profesionalnijeg vođenja i upravljanja kompleksom, stanovništvu pružila prilika za sticanjem šireg obrazovanja, posebno iz oblasti menadžmenta, turizma, ugostiteljstva i stranih jezika.

U Ministarstvu očekuju i da će projekat ubrzati ulaganja u infrastrukturu, podstaći dalji razvoj ugostiteljstva, trgovine i obrazovanja, animirati stručnjake iz dijaspore i kroz porast zaposlenosti značajno povećati životni standard, ne samo lokalnog stanovništva već građana cijele Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik